illustraties Jorien Kooistra

Hi! Ik ben Jorien, een vrolijk mens met een grote fantasie en een voorliefde voor creëren. Wat dat laatste betreft ben ik een echte duizendpoot. Alles wat met beeld, kleur of tekst te maken heeft spreekt mij aan. Vroeger tekende ik al veel. Ik weet nog dat ik in groep 5 alle kaften van de schriften op school natekende. Dit heeft een goede basis gelegd voor mijn huidige illustraties denk ik ; ). En vergeet natuurlijk niet al die kleurplaatwedstrijden. Héérlijk! Hoewel mijn zus er nog wel eens voor mijn neus met de prijs vandoor ging. De set van 50 potloden van Bruynzeel in Van Gogh-thema die zij won, staat nog in mijn geheugen gegrift. Gelukkig mocht ik er ook gebruik van maken en liggen de restanten zelfs nog bij mij in mijn tekenla! Stompjes weliswaar, want we hebben het over meer dan 30 jaar geleden. 

Op mijn 17e ben ik, vanwege die voorliefde voor tekenen en creëren, begonnen op de kunstacademie. Om er binnen een half jaar achter te komen dat deze opleiding niet voor mij bedoeld was. Het was niet wat ik ervan had verwacht, wat misschien voor een toch wel groot deel aan mijn jonge leeftijd lag. De meeste van mijn klasgenoten waren minimaal 10 jaar ouder en in die zin al meer gepokt en gemazeld in het leven.

Na wat omzwervingen in het sociale werk (ik had ondertussen een SPW-opleiding afgerond) belandde ik tien jaar later toch weer op een creatieve opleiding: stylingacademie Artemis in Amsterdam. Hier heb ik geleerd om concepten te ontwikkelen voor o.a. de modewereld. Dit deed ik door te onderzoeken, te creëren en te communiceren, met als doel een creatief concept dat de mens, de markt en de maatschappij met elkaar verbindt. Daar laaide mijn liefde voor het creëren weer helemaal op!

Na jaren als designer en online modestylist te hebben gewerkt, merkte ik dat mijn liefde voor tekenen ietwat was ondergesneeuwd. Ik besloot het nieuw leven in te blazen en trakteerde mijzelf op een tablet met een penfunctie, waardoor ik nu ook digitaal kon tekenen. Hierdoor werd mijn creatieve wereld ineens een heel stuk groter!
Ik trok de stoute schoenen aan en ben samen met mijn (tweeling)zus de boeken van Beestenbos gaan maken. 

 illustraties Jorien Kooistra De droomversnelling
 illustrator kinderboeken Jorien Kooistra

We brachten de boeken in eigen beheer uit. Op dit moment werken we aan het laatste (derde) deel van deze kinderboekenserie. (Kijk hier voor alle boeken die ik heb geïllustreerd).

En sindsdien ben ik los : ).  

En waar ik zelf erg blij van word is dat ik in april 2023 de Indie Award heb gewonnen voor de mooiste cover van 2022. Dit was voor de cover van De Droomversnelling, een avontuurlijk boek voor kinderen in de leeftijd vanaf 8 jaar. Het is geschreven door Liesbeth Woest. Dat voelt als een bekroning op al het harde werken!

Wil je (nóg) meer van me weten? Stuur me dan een berichtje op jorienkooistra@hotmail.com 

Groetjes Jorien